Recept Lagom 
                                                 Billigt, Gott & Smått till Vardag & Fest !

 

Senaste 5 uppgifter

  • Pepparkakssockerkaka
  • Saffransbullar med katrinplommon
  • Bogbladsstek i ugn. ca 1,6 kg
  • Laxlåda 2-3 port
  • Saffranslängd med mandelmassa. Ugn: 200 grader

2020-01-02

Saffransbullar med katrinplommon

Saffransbullar brukar innehålla russin, men jag tänkte prova katrinplommon som marinerats i päronkonjak, Xante. Det var ok smak, men jag fick degen lite degig och det kanske berodde på för kort gräddningstid..? Ska prova detta igen innan jag för in receptet under fliken fikabröd. Men här kommer receptet på hur jag gjorde i alla fall.

Fördeg

0,5 paket torrjäst (ca 1 msk)
2,5 dl mjölk
1 pkt saffran
250 g mjöl

Marinad

13 st katrinplommon hackade smått
ca 0,5-1 dl xante päronkonjak

Saffransdegen

75 g smör, rumstempererad
1 dl socker, (100 g) Här kan man ta mindre ca 75 g är lagom egentligen..
1 krm salt
175 g mjöl

Pensling

1 ägg (själv missade jag att pensla med ägg före och tog vatten efter istället och det blev ok)

Började med att lägga hackade katrinplommon i marinad. 

Sen började jag med fördegen genom att mäta upp mjöl och tillsätta torrjäst i detta. Därefter började jag värma upp mjölk och saffran i en kastrull och värma till lagom temp för jästen. Häll mjölkblandningen i en större skål och tillsätt sen mjöl o jäst i detta och vispa ca 5 min. Låt jäsa under duk/plast i ca 15-20 min. 

Sila av vätskan från katrinplommonen, men spar den till andra recept som pepparkakssockerkaka t ex.

Tillsätt allt som ska vara i saffransdegen när fördegen jäst färdigt och vispa ihop allt  tills degen släpper kanterna lite. Låt sen detta jäsa ytterligare 30-40 min under duk/plast.

Knåda till degen på mjölat bakbord och forma till lussekatter. Här får det jäsa igen på plåten i ca 1 timme under duk. Innan gräddningen kan man pensla med ägg alternativt så penslar man med vatten när man tar ut detta efter ca 8 min i varmluftsugn på 200 g. (man kan med fördel sänka temperaturen och öka tiden istället).

Lite annorlunda och färgen blir också lite mörkare åt det gråare hållet, men smaken var bra!

Admin - 12:18:01 @ Recept | Lägg till kommentar

Lägg till kommentar

Fill out the form below to add your own comments